Pred súdom stojí osem mužov obžalovaných z drogovej trestnej činnosti

16.05.2011 Prešov

Prešov 16. mája (TASR) – V Prešove sa dnes začalo hlavné pojednávanie s ôsmimi mužmi, ktorí sa údajne rôznym spôsobom podieľali na drogovej trestnej činnosti. Všetci sú momentálne vo väzení a pojednávanie sa koná priamo v prešovskom ústave na výkon väzby.
Muži čelia obžalobe z trestného činu nedovolenej výroby omamných a psychotropných látok, jedov alebo prekurzorov, ich držania a obchodovania s nimi. V prípade dokázania viny za skutky obsiahnuté v obžalobe im hrozí trest odňatia slobody na 10 – 15 rokov.
Podľa obžaloby mali výrobu pervitínu riadiť takzvaní variči, ďalší mali zháňať materiál na výrobu, následne drogy predávať v Poprade a Kežmarku. K páchaniu trestnej činnosti malo dochádzať najneskôr od 1. januára 2009 do novembra toho istého roka.
Policajti počas kontrol a prehliadok u podozrivých zaistili množstvo, z ktorého by bolo možné vyrobiť 247 - 494 jednorazových dávok v celkove hodnote 2470 – 6170 eur. Podľa obžaloby mali obvinení skutok spáchať formou organizovanej skupiny, pričom niektorí drogu predávali aj mladistvým osobám.
Obžalovaní dnes na hlavnom pojednávaní vyhlásili, že sa necítia byť vinní zo skutkov, ktoré sú obsiahnuté v obžalobe, nesúhlasili s právnou kvalifikáciou. Následne proces pokračoval ich vypočutím.
Štefan S. pred senátom uviedol, že netrvá na svojej pôvodnej výpovedi z novembra 2009 v čase prípravného konania. Vtedy vraj bol pod vplyvom omamných látok a pri výsluchu povedal aj mená ľudí, ktorí s tým nemajú nič spoločné. Vraj si myslel, že keď ich bude viac, pôjde o poľahčujúcu okolnosť. Dodal, že vtedy bol v strese, lebo na neho tlačili policajti a hovorilo sa o 15-ročnom väzení.
Obžalovaný pred súdom uviedol, že drogy zháňal, predával a sám ich aj požíval, nikdy však vraj nebol členom žiadnej organizovanej skupiny.
\"Zo zabezpečenej drogy som niečo užil a niečo predal, aby som získal peniaze na ďalší nákup drogy na svoje užívanie,\" vypovedal Štefan S. a dodal, že takto mesačne zarobil asi 800 eur.
Pred súdom vypovedal aj František A. z Kežmarku, ktorý tvrdil, že s týmto trestným činom nemá nič spoločné a namočili ho do toho iní ľudia. Sám vraj drogy nebral a ani ich nepredával. Dodal, že niekoľkokrát sa stretol so Štefanom S., lebo chodil k nemu do baru. Okrem toho poznal aj ďalšieho z obžalovaných Daniela P., lebo ten predtým robil policajta. Práve v čase, keď ho zaistili, viezol sa s ním v jeho aute, kde sa našla striekačka s drogou, o tom však nič nevedel.
Obžalovaný Daniel P. využil svoje právo a dnes na hlavnom pojednávaní odmietol vypovedať. V prípravnom konaní však uviedol, že sám drogy bral a predával ich, aby mal na dávku pre seba. Výpoveď odmietol aj obžalovaný Ján Š. Aj ten v prípravnom konaní priznal, že drogy užíval, ale na žiadnej výrobe a predaji sa nepodieľal.
 

Vyberte región